Få kontroll på institusjonene

Et av områdene som genererer flest sider og mest innhold på en kommunes nettside er alle institusjonene. Få kontroll på disse og du har langt på vei ryddet opp i en hel masse sider som kun fungerer som fyllstoff.

I Bærum kommune er mange hundre om ikke tusenvis av sider som er knyttet til en eller annen institusjon. Vi har for eksempel 145 barnehager, der 37 er kommunale og alle disse har hatt hver sin side med tilhørende struktur og meny som vist her. (Screenshot fra 2013).

Eksempel på barnehageside 2013

I tillegg til barnehager har vi skoler, sykehjem, seniorsenter, helsestasjoner, eldreboliger, kommunale boliger, svømmehaller, fritidsklubber osv. Hver institusjon har styrt sin egen skute i stor grad på nettstedet. Mange har sider med egne strukturer og menyer, ofte også tre fire nivåer i menyene. Det sier seg selv at dette fører til en enorm mengde sider og duplikater av annet eksisterende innhold.

De som har hatt rettigheter til å redigere disse sidene har også hatt muligheten til å opprette nye sider og strukturer.

Hvordan løser vi dette?

Vi har funnet noen fellesnevnere for alle typer institusjoner. Disse har vi tatt med oss inn i utviklingen av en innholdstype som vi har kalt «institusjonsside». Denne siden følger «one page» prinsippet –
en institusjon = en side. Disse sidene ligger på nivå 4 i vår struktur. Foran institusjonssidene ligger det en listeside som lister ut alle de aktuelle institusjonene i alfabetisk rekkefølge. Man kan bytte mellom listevisning og kartvisning. Dette er relevant da mange er ute etter å finne ut hvor institusjonene, de er på jakt etter, ligger geografisk.eksempel kartvisning barnehage

Vi setter opp sidene med en del faste felter som ingen får endre på, men kun fylle inn relevant informasjon, i tillegg til noen fleksible felter som dekker de unike behovene hver enkelt institusjon kan ha.

Der institusujonene har egne eksterne sider, linkes det rett dit fra liste-/kartvisningen på nivå 3.

Slik ser listesiden ut for barnehagene i prototypen:

Liste over barnehager

 

Som dere ser på bilde over kan man velge visningstype i tillegg til å søke etter barnehage. På høyre side ser dere noen filtre. Disse lager vi selv i Episerver og vil gjøre servicen for brukerne enda bedre da man kan filtere bort det som ikke passer deres ønsker. Det er ingen begrensninger i hva vi kan lage filtere på, men vi vil selvsagt tilpasse dette slik at man ikke kan filtere på for mange egenskaper. Målet er å gjøre denne servicen så godt og effektiv som mulig for brukerne.

Filtrene lages som tagger i Episerver og tillegges som egenskaper på hver institusjonsside individuelt. Vi lager egne tagger og tag-sett for de ulike typene av institusjoner.

Institusjonssiden til en Barnehage vil kunne se slik ut:

barnehage eksempel institusjon

Eksempelet over viser de faste felleselementene. Navn, bilde (tenkt fasadebilde, kun et bilde for å vise plassering her), åpningstid, kontaktinfo, kart. Flere av innholdsfeltene er ikke utfylt, men det finnes et sett med felter laget for barnehagene som vi kan plukke ifra. Disse kan fylles med innhold, men overskrifter er fast kodet og kan ikke endres.

Jobben med å sette opp struktur er i full gang på testserver. Snart blir den «offentlig» så alle kan klikke rundt å se.

Henning Borgersen
Prosjektleder, Bærum Kommune

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s